A legegyszerűbb sajttorta fehércsokival recept
Sokan egy bonyolult dologként tekintenek a sajttortára, pedig hihetetlen gyorsan megvan, és ha egyszer-kétszer elkészítjük, nulla a rizikófaktor.
Volt hét, mikor ezt a tortát háromszor készítettem el. A fehércsokis alsó réteget lehet variálni - ha gyümölcsöset szeretnék, lekvárt teszek bele (ettől kicsit folyékonyabb lesz az alsó réteg, így azt elősütöm kb. 8 percig, hogy ne keveredjen össze a felső réteggel, mikor ráöntöm), illetve opció még a tej- vagy keserűcsokoládé is.
Ha nem találunk digestive kekszet, a sima győri édes keksz is megfelel. Ha azt szeretnénk, hogy csak az alján legyen keksz, a keksz és vajmennyiséget elfelezve dolgozzunk, és csak az aljára nyomkodjunk.
hozzávalók / 8 adag
- 40 dkg Philadelphia krémsajt
- 11 dkg cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg digestive keksz
- 10 dkg vaj
- 9 dkg fehér csokoládé
elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Törjük morzsákra a kekszet. Használhatunk késes darálót, de én általában csak nylonzacskóba teszem, és nyújtófával ütögetem. A vajat egy tálba tesszük, és a mikróban megolvasztjuk. Apránként adjuk hozzá a morzsás kekszet a vajhoz, és összekeverjük.
- Kivajazunk, majd sütőpapírral kibélelünk egy kisebb (18-20 cm) kapcsos tortaformát. Vágjunk egy kört az aljára, és csíkokat a szélére, ne gyűrődjön sehol! Öntsük a kekszes keverék felét az aljára, és egy pohár segítségével nyomkodjuk le. A másik felét nyomkodjuk a tortaforma oldalára, ehhez használhatjuk segítségképp a pohár oldalát. Tegyük a hűtőbe a formát minimum 1 órára.
- A krémsajtot keverjük el fakanállal, hogy egyenletes legyen, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojásokat, ízlés szerint egy kis vaníliaaromát. Ne használjunk elektromos mixert, és ne keverjük túl sokáig - ha sok levegő jut a krémbe, megrepedezik sütés után.
- Olvasszuk meg a fehér csokit egy kis tálkában a mikróban (körülményesebbek vízgőz felett a tűzhelyen), és adjuk hozzá a krémsajtos keverék 1/3-át. Öntsük a csokis krémet a kekszre, majd óvatosan csorgassuk, vagy kanalazzuk rá a krém másik felét. Ha nem vagyunk elég türelmesek, a kettő összekeveredhet.
- Süssük 50 percig, vagy ameddig a közepe már éppen, hogy nem folyós. Vigyázzunk, a keksz a szélén könnyen megéghet. Tálalás előtt tegyük minimum egy órára hűtőszekrénybe.
- sütési hőfok: 175°C
- tepsi mérete: 20 cm
- elkészítettem: 5 alkalommal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése