Nagyon csokis-karamellás szelet recept
hozzávalók / 10 adag
A tésztához
- 250 g finomliszt
- 90 g cukrozatlan kakaópor
- 130 g porcukor
- 175 g vaj
- 1 db tojás
- 1 kávéskanál só
A karamell réteghez
- 800 g sűrített tej
- 4 ek kávé
- 100 g vaj
- 100 g porcukor
- 70 g törökmogyoró
A csokiréteghez
elkészítés
A tésztához
- A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és tovább keverjük. Beleszitáljuk a lisztet a kakaót és a sót, majd jól kikeverjük. Nagyon sűrű masszát fogunk kapni.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
- 15 percig sütjük, majd kivesszük - akkor is ha még kicsit nyersnek tűnik. Hagyjuk, hogy kicsit hűljön.
A karamell réteghez
- Közben elkészítjük a karamellt. A porcukrot egy lábosba tesszük, és óvatosan kevergetve, kis lángon karamellizáljuk. Hozzáöntjük a felmelegített sűrített tejet, és alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a kávét.
- Belekeverjük a vajat, és 1-2 percig főzzük. Mehet bele a mogyoró. Elzárjuk a gázt, és hűlni hagyjuk kicsit.
- Ráöntjük a tésztára, és visszatesszük a sütőbe. 15-20 percig sütjük. A széle csicsit bugyogni fog, de akkor jó, ha a közepe kicsit elkezd szilárdulni, és olyan, mintha vékony hártya képződne rajta.
- Kivesszük, hűlni hagyjuk, majd ha már langyos, hűtőbe tesszük 1 órára.
A csokiréteghez
- A csokit és a vajat gőz felett összeolvasztjuk.
- Kivesszük a hűtőből a sütit, és a ráöntjük a csokit. Rászórjuk a sót, és visszatesszük a hűtőbe egy éjszakára.
- Forró késsel vágjuk fel fogyasztás előtt, és ha megettük belőle a fejenkét két kis szeletet, amit maximum bírunk belőle, tegyük vissza a hűtőbe.
- sütési hőfok: 150°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 20x30 cm
- költség: 3000 Ft
- elkészítettem: 1 alkalommal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése