2016. október 14., péntek

Kolibri szelet recept

Kolibri szelet recept


merikában népszerű Kolibri tortát készítettem el süteményként. A tészta szaftos, zamatos és gyümölcsös a banán, ananász és dió hármastól. A krémet pedig a lime teszi különlegessé. Tömény sütemény, úgyhogy sokat nem lehet belőle megenni.
Röviden így tudnám jellemezni: különleges tömör gyönyör. :)


hozzávalók / 12 adag

Tészta

Krém

Tetejére

  • 30 g dió (eredeti recept szerint pekándió)
  • 0.5 lime-ból nyert lime héja

elkészítés

Tészta

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral béleljünk ki egy kb. 25x33 cm-es tepsit.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
  3. A banánt törjük össze pépesre villával, az ananászt pedig nagyon apróra, szinte pépesre aprítsuk fel. A diót mozsárban törjük tetszés szerint darabosra.
  4. A gyümölcsökhöz keverjük hozzá a tojásokat, az olajat és a vaníliát, majd dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal. A legvégén forgassuk bele a feldarabolt diót is. 
  5. Kanalazzuk a tésztát a formába, simítsuk el, és kb. 30-35 perc alatt süssük készre (tűpróba). Ha még nem sült meg, de a teteje már sötétbarna, kezd pirulni, akkor tegyünk rá egy alufóliát, és úgy süssük tovább. Hűtsük ki egy kicsit, és fordítsuk rácsra a további teljes kihűlésig.

Krém

  1. Amíg sül a tészta, géppel keverjük habosra először a vajat és a cukrot, majd keverjük hozzá a krémsajtot. Végül adjuk hozzá a vanília kivonatot, valamint egy lime reszelt héját és levét.
  2. Tegyük hűtőbe, amíg a tészta is kihűl, majd kenjük a tetejére.

Tetejére

  1. Szórjuk meg a tetejét dióval, és reszeljünk rá díszítésnek egy kis lime héjat. 
  2. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen a krém, és könnyen szeletelni tudjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x33 cm cm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése