Kolibri szelet recept
merikában népszerű Kolibri tortát készítettem el süteményként. A tészta szaftos, zamatos és gyümölcsös a banán, ananász és dió hármastól. A krémet pedig a lime teszi különlegessé. Tömény sütemény, úgyhogy sokat nem lehet belőle megenni.
Röviden így tudnám jellemezni: különleges tömör gyönyör. :)
hozzávalók / 12 adag
Tészta
- 4 közepes db banán (érett)
- 425 g ananászkonzerv (friss, érett ananász is lehet)
- 350 g finomliszt
- 300 g porcukor
- 3 db tojás
- 2 dl olívaolaj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 50 g dió (eredeti recept szerint pekándió)
Krém
- 400 g mascarpone
- 200 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 300 g porcukor
- 1 lime-ból nyert lime héja
- 1 lime-ból nyert limelé
- 1 teáskanál vanília kivonat
Tetejére
elkészítés
Tészta
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral béleljünk ki egy kb. 25x33 cm-es tepsit.
- Egy nagy tálba szitáljuk össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
- A banánt törjük össze pépesre villával, az ananászt pedig nagyon apróra, szinte pépesre aprítsuk fel. A diót mozsárban törjük tetszés szerint darabosra.
- A gyümölcsökhöz keverjük hozzá a tojásokat, az olajat és a vaníliát, majd dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal. A legvégén forgassuk bele a feldarabolt diót is.
- Kanalazzuk a tésztát a formába, simítsuk el, és kb. 30-35 perc alatt süssük készre (tűpróba). Ha még nem sült meg, de a teteje már sötétbarna, kezd pirulni, akkor tegyünk rá egy alufóliát, és úgy süssük tovább. Hűtsük ki egy kicsit, és fordítsuk rácsra a további teljes kihűlésig.
Krém
- Amíg sül a tészta, géppel keverjük habosra először a vajat és a cukrot, majd keverjük hozzá a krémsajtot. Végül adjuk hozzá a vanília kivonatot, valamint egy lime reszelt héját és levét.
- Tegyük hűtőbe, amíg a tészta is kihűl, majd kenjük a tetejére.
Tetejére
- Szórjuk meg a tetejét dióval, és reszeljünk rá díszítésnek egy kis lime héjat.
- Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen a krém, és könnyen szeletelni tudjuk.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 25x33 cm cm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése