2016. október 14., péntek

Mézes krémes sütőtök-torta recept

Mézes krémes sütőtök-torta recept


Most, hogy újra itt a sütőtök-szezon, eszembe jutott a kedvenc nyuszis répatorta receptem, miért is ne próbálhatnám ki ugyanúgy elkészíteni, csak répa helyett sütőtökkel.
Miért nem jutott eddig eszembe? Talán így még finomabb is :-).

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

  • 5 dkg mandula (tisztított, szeletelt)

elkészítés

  1. Pucoljuk meg a magházától a sütőtököt, és az egyik felének a héját is (a maradék héjas felét meg lehet sütni egyben, vagy előételnek, de akár szintén megpucolva készíthető belőleleves, vagy rizottó is)
  2. A megpucolt tökből 20 dkg mennyiséget reszeljünk le, majd gyújtsuk be a sütőt (4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát.
  3. Keverjük össze a tészta száraz anyagait (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj), és morzsoljuk össze a reszelt tökkel.
  4. Keverjük össze a tészta nedves összetevőit (víz, olaj, tojás), és öntsük a száraz anyag keverékhez.
  5. A masszát öntsük a lisztezett tortaformába, és egyenletesen oszlassuk el.
  6. Süssük meg (tűpróbával ellenőrizzük, kissé ragacsos típusú tészta).
  7. Amíg sül a tészta, főzzük meg a krémet, a mézet melegítsük fel, amíg folyós lesz, keverjük bele a mascarpone-t, a fahéjat, és reszeljük bele a narancs héját, majd közepes lángon főzzük.
  8. A narancs levét nyomjuk ki, és keverjük össze csomómentesre a keményítővel, majd keverjük a forrásban lévő krémhez, és folyamatosan kevergetve, forraljuk össze még egyszer.
  9. Ha megsült a torta, várjuk meg, amíg kihűl, majd egyenletesen borítsuk be a krémmel.
  10. Száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára a mandulát, és szórjuk meg a torta tetejét.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • költség: 850 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése