Mézes krémes sütőtök-torta recept
Most, hogy újra itt a sütőtök-szezon, eszembe jutott a kedvenc nyuszis répatorta receptem, miért is ne próbálhatnám ki ugyanúgy elkészíteni, csak répa helyett sütőtökkel.
Miért nem jutott eddig eszembe? Talán így még finomabb is :-).
hozzávalók / 12 adag
A tésztához
- 20 dkg tisztított sonkatök (lereszelve)
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 8 dkg nádcukor (nyírfa, sztívia)
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kávéskanál foszfátmentes sütőpor
- 1 kk fahéj (őrölt)
- 2 dl víz
- 1 db tojás (bio vagy szabadtartású)
- 0.5 dl olívaolaj (extra szűz)
A krémhez
- 10 dkg méz (jó minőségű, termelői)
- 25 dkg mascarpone
- 1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
- 1 narancsból nyert narancslé
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csipet fahéj
A díszítéshez
- 5 dkg mandula (tisztított, szeletelt)
elkészítés
- Pucoljuk meg a magházától a sütőtököt, és az egyik felének a héját is (a maradék héjas felét meg lehet sütni egyben, vagy előételnek, de akár szintén megpucolva készíthető belőleleves, vagy rizottó is)
- A megpucolt tökből 20 dkg mennyiséget reszeljünk le, majd gyújtsuk be a sütőt (4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát.
- Keverjük össze a tészta száraz anyagait (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj), és morzsoljuk össze a reszelt tökkel.
- Keverjük össze a tészta nedves összetevőit (víz, olaj, tojás), és öntsük a száraz anyag keverékhez.
- A masszát öntsük a lisztezett tortaformába, és egyenletesen oszlassuk el.
- Süssük meg (tűpróbával ellenőrizzük, kissé ragacsos típusú tészta).
- Amíg sül a tészta, főzzük meg a krémet, a mézet melegítsük fel, amíg folyós lesz, keverjük bele a mascarpone-t, a fahéjat, és reszeljük bele a narancs héját, majd közepes lángon főzzük.
- A narancs levét nyomjuk ki, és keverjük össze csomómentesre a keményítővel, majd keverjük a forrásban lévő krémhez, és folyamatosan kevergetve, forraljuk össze még egyszer.
- Ha megsült a torta, várjuk meg, amíg kihűl, majd egyenletesen borítsuk be a krémmel.
- Száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára a mandulát, és szórjuk meg a torta tetejét.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 22 cm
- költség: 850 Ft
- elkészítettem: 5 alkalommal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése